Jan Decleir & Tijmen Govaerts lezen bestsellers Tom Lanoye voor als exclusieve luisterboeken bij Storytel

Ook auteur Tom Lanoye is als stem te horen in het luisterboek van ‘Sprakeloos'

  • Kartonnen dozen, voorgelezen door Tijmen Govaerts, beschikbaar vanaf vandaag bij Storytel
  • De draaischijf, voorgelezen door Jan Decleir, beschikbaar vanaf 20 juni bij Storytel
  • Sprakeloos, voorgelezen door Tom Lanoye, beschikbaar vanaf 18 juli bij Storytel

In mei, juni en juli beluister je bij Storytel, hét streamingplatform voor duizenden luisterboeken en e-books, elke maand een topverhaal van de bekroonde Vlaamse auteur Tom Lanoye. Met deze exclusieve overeenkomst biedt Storytel zijn abonnees een unieke kans om te genieten van het werk van een van de meest gevierde en invloedrijke auteurs uit België. De collectie bevat drie van Lanoyes meest populaire titels: Kartonnen dozen, voorgelezen door Tijmen Govaerts; De draaischijf voorgelezen door Jan Decleir en Sprakeloos, voorgelezen door de auteur Tom Lanoye zelf.

© Greet Van Opstal
© Greet Van Opstal

In augustus blaast Tom Lanoye 65 kaarsjes uit en kruipt daarvoor samen met 2 topacteurs de studio in om 3 van zijn verhalen tot leven te brengen. De luisterboeken worden voorgelezen door niemand minder dan de bekende acteur Jan Decleir, de jonge getalenteerde Tijmen Govaerts en Tom Lanoye zelf. Met zijn scherpe humor, unieke schrijfstijl en ongeëvenaarde inzicht in de menselijke psyche, heeft Tom Lanoye lezers wereldwijd weten te betoveren. Nu, met de toevoeging van zijn boeken aan het Storytel-aanbod, kunnen luisteraars zich volledig laten meeslepen in het verhaal.

© Greet Van Opstal
© Greet Van Opstal
"Ik heb altijd veel belang gehecht aan het gesproken woord. Vaak bracht ik mijn werken zelf op de planken. Dat nu twee Belgische topacteurs een roman van me wilden inlezen, maakt me gelukkig en trots. Zelf ‘Sprakeloos’ inlezen was intens, omdat het verhaal nog steeds zo dicht bij me ligt: de langzame dood van mijn moeder, die eerst haar taal moest verliezen. Mijn dierbare moedertaal, die niet alleen gelezen maar zeker ook gehoord wil worden", vertelt Lanoye.

 

— DE LUISTERBOEKEN —

KARTONNEN DOZEN

Kartonnen dozen is uitgegroeid tot een evergreen in de Nederlandstalige literatuur. Enerzijds legt Tom Lanoye de verslavingen en de valstrikken bloot van de allereerste, allesverterende jeugdliefde die iedereen kent. Anderzijds schildert hij zijn eigen afkomst: de slagerswinkel van zijn vader, de vier vrouwen die hem hebben opgevoed, de katholieke school die probeert overeind te blijven in de stormen van de moderniteit, de nationalistische priester-dichter die een inspirerende leraar Nederlands blijkt te zijn, de turners aan wie de jonge auteur zich vergaapt en de stripverhalen waarmee hij zijn ogen kapotleest.

Zodoende legt Lanoye niet alleen zijn jeugd vast. Hij graaft ook naar de bronnen van zijn schrijverschap, zijn passie voor theater en zijn eeuwige zoektocht naar schoonheid, liefde en literatuur. Kartonnen dozen werd meermaals herwerkt tot theaterstuk en zal ook verfilmd worden. 

Met 250.000 verkochte exemplaren en vertalingen in het Duits, Frans, Afrikaans, Sloveens en binnenkort het Lets, is deze roman een must listen op je Storytel boekenplank. Beschikbaar als luisterboek vanaf vandaag, voorgelezen door Tijmen Govaerts.

© Greet Van Opstal

Tijmen Govaerts (1994) is een Belgisch acteur onder meer bekend uit zijn glansrollen in tv-series als Twee zomers en 1985 en gelauwerde films als Girl en Tori et Lokita van Lukas Dhondt. Govaerts studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

 

DE DRAAISCHIJF

In de historische roman De draaischijf, Tom’s nieuwste boek, raken drie innig verbonden levens vermalen. Door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie. ‘Ik had me de dag waarop ik word begraven heel anders voorgesteld.’ Aan het woord is Alex Desmedt, bezeten door toneel. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de in Utrecht geboren sterspeelster Lea Liebermann. Hij introduceert ook technische hoogstandjes, zoals een reusachtige schijf als extra bühne óp de bühne.

Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters, maar de beperkingen zijn zwaar. Zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest voluit voor collaboratie, terwijl Lea, die niet meer mag acteren, wegkwijnt en ronddwaalt in een stad waar razzia’s het leven kosten aan duizenden. Kort voor de bevrijding wordt Alex uitgenodigd voor een delicate opdracht in Den Haag. Twee beroemde partijgenoten van Adolf Hitler zullen in de stadsschouwburg de opening bijwonen van het pas opgerichte Deutsches Theater in den Niederlanden. In de bevrijde thuishaven belooft de afrekening bijzonder bloedig te worden.

Van De draaischijf werden al maar liefst 35.000 exemplaren verkocht and counting. Dit verhaal neemt je volledig in zijn greep met zijn versmolten verhaallijnen, een ware traktatie voor liefhebbers van Tom’s werk. Beschikbaar als luisterboek vanaf 20 juni 2023, voorgelezen door Jan Decleir.

© Greet Van Opstal

Jan Decleir (1946) is een Belgisch acteur en begon zijn carrière in de jaren 70. Hij groeide uit tot een van de meest gerespecteerde acteurs van België en excelleert in zowel film, televisie als theater. Decleir belichaamt ook internationaal de Nederlandstalige film, met uitschieters als Daens (Oscar-genomineerd), naast Karakter en Antonia, beide winnaars van de Oscar voor Beste Buitenlandse film.

 

SPRAKELOOS

Na een beroerte raakt een amateur-actrice en schrijversmoeder haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt ze af, steeds minder in staat om te communiceren met wie haar lief is

Daarover schrijvend maakt Tom Lanoye een meervoudige balans op. Van zijn kleurrijke jeugd in een volkswijk, van zijn worsteling met de liefde, van zijn rol als schrijver, van zijn conflicten met de kleine moederdiva, van de strijd die zij manmoedig voert en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat en van de blijvende woede en pijn die dat oplevert.

Sprakeloos ligt volledig in de lijn van Lanoyes autobiografische klassieker Kartonnen dozen. Waar Kartonnen dozen een monument voor de jeugdliefde van de auteur is, is Sprakeloos een aangrijpende ode aan zijn moeder. Sprakeloos telt 150.000 verkochte exemplaren en werd al vertaald in het Engels, Frans, Afrikaans, Deens en Arabisch. Beschikbaar als luisterboek vanaf 18 juli 2023, voorgelezen door Tom Lanoye.

 

© Greet Van Opstal

Tom Lanoye (1958) leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van zijn taalgebied (Nederland en Vlaanderen), en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals.

 

Download hier het beeldmateriaal

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Storytel

Over Storytel Vlaanderen
Storytel is Noord Europa's grootste abonnementsdienst voor luisterboeken en e-books. De Storytel app voor smartphone en tablet geeft onbeperkt toegang tot het luisteren van ruim 350.000 luisterboeken voor een vast bedrag per 30 dagen. Naast (internationale) bestsellers, zijn er ook luisterboeken op het platform te vinden die door Storytel zelf geproduceerd zijn: de Storytel Original. Storytel is actief in meer dan 25 landen over de hele wereld en heeft haar hoofdkantoor in Stockholm, Zweden.